Kimine Göre Lanet Kimine Göre Komplo Teorisi Kimine İse Sadece Sıradan Bir Sayı: 27

Ali Dönmez»


 Müzik, sinema, sanat, spor… Çok eski tarihlerden beri insanların manevi hazzını tatmin eden unsurlardır. Kimisi bir filmi hayatının merkezine alır, kimisi eski sevgilisini hatırlatan şarkıları dinlerken buruk bir his alır içini, kimisi yoğun ve yolunda gitmeyen hayatını unutmak için kendini fiziksel aktivitelere yöneltir. Bu manevi hazzın unsurlarını oluşturan da insandır. Bu yazıya böyle bir giriş yapmamın sebebi bu unsurların içinde olan insanlarla ilgili bir konuya değineceğimden ötürüdür. Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brain Jones, Robert Johnson, Ron McKernan, Kristen Pfaff, Pete Ham, Alan Wilson, Dave Alexander ve daha isimleri bir sayfaya sığmayacak kadar çok müzisyen, gitarist, söz yazarı, şair ve daha niceleri… Bu isimler kendi zamanının efsaneleri ve hayatlarını kaybetmelerine rağmen arkalarında bıraktıklarıyla bir nevi ölümsüzlüğe ulaşan isimler. Bu isimlerin yan yana geçmelerinin ortak paydası yaşadıkları zamanda efsane olmaları ve hayattan koptukları yaşın 27 olmasıdır.

Bu yazımda sizlere 27’ler kulübünden bahsedeceğim. 27’ler kulübü resmi olmamakla beraber tamamen varsayımsal bir kültürel fenomen örneğidir. Bu kulüp 27 yaşında ölen insanların adının bulunduğu bir kulüp. 27 yaşında ölmek… Mantıklı olarak düşündüğümüz zaman bu insanlar eceliyle ölmüş insanlar değil. Genel olarak ölüm sebepleri; Yüksek dozda uyuşturucu veya alkol, taşıt kazaları, cinayet ve intihardır.

Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin ve Jim Morrison 1969-1971 döneminde 27 yaşında öldü. Bu rastlantı bazı yorumlara yol açmış ancak 1994'te Kurt Cobain'in 27 yaşında iken ölümüne kadar ''27'ler Kulübü'' fikri kamuoyunda yankı bulmamıştı. 1938'de ölen blues müzisyeni Robert Johnson 27'ler Kulübü'ne üye olarak anılan ilk isimdir. Belli başlı dönemlerde adı geçen bu kulüp popülerliğini her zaman koruyamasa da hep akıllarda kalan kültürel fenomen olacaktır. En son 2011 yılında İngiliz şarkıcı ve şarkı sözü yazarı Amy Winehouse 27 yaşında hayatını kaybedince bu kulüp tekrar gündeme geldi. Amy Winehouse ölümünden 3 sene önce 27 yaşında ölmekten korktuğunu belirtmişti.

27’ler kulübü pek çok yönden ele alının bir konu oldu ve bu durum komplo teoricilerin ekmeğine yağ sürdü diyebiliriz. Ortaya çok fazla görüş atıldı. Bilimsel araştırmalar yapıldı. Fakat gerçekten bu durumun altı doldurulamadı. Ama toplumun genel olarak sorgulayıcı bir yapısı vardır ve tesadüfler sanki hayatımızda yokmuş gibi davranılır. Komplo teoricilerini ayaklandıran olay Nirvana grubunun vokalistliğini ve gitaristliğini yapan Kurt Cobain’in ölümünden sonra yapılan açıklamalar üzerine patlak veriyor. Cobain'in 1994 yılında av tüfeği ile kendini vurup intihar etmesinden sonra annesi tarafından bir söyleşide söylenen şu söz dikkat çekmiştir: ''Şimdi o gitti ve o saçma kulübe katıldı. Ona, o saçma kulübe katılmamasını söylemiştim.''. Bu sözlerin ardından bazı komplo teoriciler Cobain’in ölümünün kendisi tarafından planladığını ve sırf 27’ler kulübüne girmek için hayatına son verdiğini öne sürdüler. Bu durum sadece Cobain içinde geçerli değil ilerleyen yıllarda bu yaşta intihar eden hatta cinayete kurban giden ünlüler için de bu tarz yorumlarda bulunurdu. 'Kör ölür badem gözlü olur, kel ölür sırma saçlı olur'… Bu söz gerçekten de dünya üzerinde geçerli bir söz. Bu yüzden komplo teoricilerine göre bazı ölümlerin planlandığı söyleniyor. Hele ki yanında bir de 27’ler kulübü var ki iyice değere biner insan. Evet bu görüşü ortaya atan komplo teoriciler güzel düşünmüş. Peki gerçekten televizyonlarda görülen dünyaca ünlü bu insanların hayatı hakkında ne kadar bilgimiz var? Onların hayatında her şey yolunda mıydı acaba? Gerçekten bir insan daha çok tanınmak için ve ismi, kendi alanında efsane olmuş isimlerle yan yana anılsın diye canına kıyabilir mi? Şahsen ben Jimi Hendrix’in 27 yaşında hayatını kaybettiği için değil de gerçekten elindeki gitarıyla yaptığı insanüstü şovdan ötürü Rolling Stone dergisi tarafından tüm zamanların en iyi gitaristi seçildiğini düşünüyorum.

Bilimsel araştırmalar da bu duruma bir açıklık getirmedi. İstatistiki çalışmalar 25-32 yaş arası ölümlerin yaşlara göre dağılımda neredeyse eşit olduğunu hatta 32 yaşında ölen insan sayısının 27’den daha yüksek olduğu göze çarpan bir durum oldu.

Efsanelerden oluşan bu kulübe bireysel ya da toplu olarak yazılan şarkılarla, basılan kitaplarla, hatta piyasaya çıkan bir oyunda atıflar yapılmıştır.

Bu kulüpte şimdilik 69 isim bulunmaktadır. Bu 69 isimin çoğunun hayatı altüst olmuş bir haldeydi. Erken yaşta trajik bir şekilde ölmelerinden ziyade insanları şaşırtan hepsinin 27 yaşından hayattan kopmuş olmasıydı. 27… Belki bir tesadüf, belki bir lanet, belki de komplo teoricilerinin söylediklerinin doğru olduğu bir durum… Bunu kesinlikle bilemeyiz.

Ali Dönmez»