Sanatsal Elektroniğin Duygusal Devleri

 İsmail Yusuf Kollar»



Maalesef geçtiğimiz haftalarda yollarını ayıran Daft Punk ikilisi, dağılmalarına dair herhangi bir neden açıklamadı. 28 yıllık kariyerinde; 12 Grammy adaylığı, 6 ödül, 4 stüdyo albümü, 2 belgesel, bir film, 2 canlı albüm ve bir soundtrack’e imza atan Daft Punk’ın ışıltılı başarısının altında yatan öyküyü gelin en baştan ele alalım: 

Elektronik müzik denildiğinde akla gelen ilk gruplardan biri olan Daft Punk’ın geçmişi, 1992 yılına dayanıyor. Fransa’nın kalbinde iki gencin (Thomas Bangalter ve Guy-Manuel de Homem-Christo) öğrencilik yılarında tanışması ve sonraları bağımsız müzik grubu Phoenix’te yer alacak olan Laurent Brancowicz ile birlikte Darlin’ i kurmasıyla Daft Punk’ın temelleri bir bakıma atılmış oldu. Darlin’ aynı adı taşıyan Beach Boys’ un şarkısından esinlenilerek grup adı olarak seçildi. Bağımsız rock ve punk rock ağırlıklı müzik yapan üçlü, 1993’te İngiltere’de yayınlanan derleme albüm “Shimmies in Super 8” için son derece basit garage rock şarkısı kaydetmişti. Melody Maker dergisinde yer alan bir incelemede bu şarkı “daft punky trash” (arsız, zırva çöp) olarak nitelendirildi ve bu olay grubun bir sonraki adını belirledi. Aynı zamanda bu inceleme grupta tür değişikliğine yol açtı. Böylece yalnızca 2 yıl aktif olan Darlin’ üçlüsü dağıldı.
 
Dünya müzik piyasasına damga vurmuş “Get Lucky” “Instant Crush” “Starboy” gibi hit şarkıların üretiminde rol sahibi olan Daft Punk’ın asıl yolculuğu, 1993’te Thomas Bangalter ve Guy-Manuel de Homem-Christo ikilisinin, Laurent Brancowicz ayrılığından kısa bir süre sonra rock müziği bırakıp tekrar birleşerek elektronik dans müziği yapmasıyla başladı.

Daft Punk ilk single’ı “The New Wave” şarkısını İskoç tekno plak şirketi Soma aracılığıyla yayınladı. Fakat ikilinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan şarkıları “Da Funk” oldu. Da Funk’ın 30 bin kopya satması ve Fransız club dergisi Soda tarafından yılın şarkısı seçilmesinin ardından grupla sözleşme imzalamak isteyen şirketler birbiriyle yarıştı ve kazanan Virgin Records oldu. Böylece grubun ilk albümü, Bangalter’ın yatak odasında kaydedilen “Homework” 1997’de piyasaya çıktı. Albüm içerisindeki şarkılardan “Around The World” 90’lı yılların klasikleri arasında yerini aldı.

Üç yıl aradan sonra grup “Discovery” albümünü yaptı ve albüm 2001’de piyasaya sürüldü. Albümün uzun yıllar boyunca kalıcılığını kaybetmesini önleyen şarkılar “One More Time” ve “Harder, Better, Faster, Stronger” oldu. Önceleri konserlerde, röportajlarda LED efektli kasklarla ve metal eldivenlerle gözüken Bangalter ve Homem-Christo ikilisi nadiren fotoğraf vermelerine rağmen Discovery albümüyle birlikte görünüşlerini bir nebze değiştirerek kendilerine özgü olan daha sade robot kostümleri ve metal kasklarıyla kamera karşısına daha sık çıkmaya başladı. Thomas Bangalter’in bu durumla ilgili yaptığı açıklamadan da bu kostümleri öylesine giymedikleri anlaşılacaktır tabii: “Doğrusu bu kostümleri giyiyor olmamızın tek nedeni çekingenliğimiz. Ancak bunlar, kısa sürede dinleyicilerimizi heyecanlandıran ögeler oldular. Süper güçleri olan sıradan çocuklar hissini uyandırıyor olmalı.”

Discovery albümünün Daft Punk için diğer bir değeri de 2003 yapımı bilim kurgu/müzikal/anime türlerinin iç içe geçtiği animasyon “Interstella 5555: Gizli Yıldız Sisteminin Hikayesi”dir. Bu filmin hiçbir karesinde diyalog ya da minimal ses efektleri yok. Sadece Discovery albümüne ait şarkılar filmde müzikal olarak kullanılmış. Thomas Bangalter ve Guy-Manuel de Homem-Christo’nun bu filmin yapımcılığını üstlenmesi ve senaryo ekibinde bulunmuş olması da bu filmin Discovery albümü için yapıldığını ispatlayacak seviyede. Yönetmen Leji Matsumoto, Discovery’ye yol arkadaşlığı yapacak bir animasyonu Daft Punk’a adeta hediye etmiş. Filmin, IMDb puanı (7.8) ile Rotten Tomatoes yüzdesine (%86) bakıldığında çok iyi olmasa da doyurucu kalitede olduğu anlaşılıyor. Hele ki müzikal-bilim kurgu türlerinin anime gibi bir türde cesurca birleştirildiğini düşünürsek izleyicilerin değerlendirmeleri Daft Punk’ın prestijine prestij katmaya yeter de artar bile. Yani diyeceğim o ki, Discovery albümünün Daft Punk’taki önemini varın siz düşünün.

Elbette Daft Punk’ın kariyeri burada noktalanmayacak. Ama her müzik grubu gibi Daft Punk’ın da tökezlediği bir dönem oldu. 2005’te 6 haftalık çalışmayla yaptıkları “Human After All” albümü istenilen liste başarısını gösteremedi. E tabi ‘Acele işe şeytan karışır’ hesabı :D Sadece 6 haftalık emekle tatmin olunacak bir karşılık alamamaları sürpriz olmasa gerek. Ancak yine de albüm içerisinde yer alan “Robot Rock” şahsen favorilerim arasında duruyor. (Favori şarkılarımdan birinin Demir Adam 2’de kullanılmış olduğu gerçeği de beni daha fazla sevindiriyor :)

2007’de Daft Punk, canlı performans kayıtlarını içeren “Alive 2007” isimli albümünü çıkardı. Albümde, Daft Punk’ın kendi şarkılarının çoklu şekilde tek parça haline getirilmesiyle oluşturulan yaratıcı sentezler mevcut. Bu yüzden mutlaka Alive 2007’ye göz atmanızı tavsiye ederim. Bunun yanında 2010’da vizyona giren “Tron: Legacy” filminin soundtrack albümü Daft Punk’a ait, ki bu ayrıntı Bangalter ve Homem-Christo ikilisinin sinematik müzik alanında da kendisini kanıtladığına ilişkin güçlü bir işaret. Üstelik grup, 2006’da Daft Punk’s Electroma, 2015’te ise Daft Punk Unchained başlıklı filmlerini çekerek grubun temel dinamiğinde yatan bakış açısını dinleyicilere belgesel tadında sekanslarla aktarmaya gayret göstermiş. Ayrıca grubun 23 Haziran 2007 tarihinde Turkcell Kuruçeşme Arena’da da konser geçmişi bulunuyor.

Veeee Daft Punk’ı zirveye taşıyacak 2013 çıkışlı o albüm: Random Access Memories. Kaydı tam 4 yıl süren, grubun dördüncü ve son stüdyo albümü olan RAM; Metacritic’te 100 üzerinden 87 puana sahip ve Daft Punk’ın, aldığı eleştiriler yönünden en başarılı albümü. 2014’te düzenlenen 56. Grammy Ödülleri’nde Yılın Albümü, En İyi Dans/Elektronik Albümü ve En İyi Albüm (Mühendislik) ödüllerini ve “Get Lucky” de Yılın Kaydı ve En İyi Pop/Düet/Grup Performansı ödüllerini kazandı. Albüm, ticari anlamda da önemli başarılar elde etti ve 20 ülkenin listesinde zirveye yerleşmeyi başardı. Müzik anlayışı olarak dünya çapında apayrı bir yerde duran Daft Punk’ın Grammy Ödülleri’ni kazanmasının müstakbel elektronik müzik gruplarına ilham kaynağı sağlayacağını düşünüyorum.

Daft Punk’ın öne çıktığı önemli şarkılardan biri de The Weekend’in 2016 çıkışlı “Starboy” single’ıdır. Pop şarkıları genel olarak soğuk karşılasam da “Starboy” son derece etkilendiğim nadir pop şarkılarından biridir. Elektronik müziğin tınıları ve nakaratın kurgusal uyumu beni tekrar tekrar bu düeti dinlemeye itiyor. Ek olarak The Weekend’in, “Starboy” albümünde yer alan Daft Punk ile ikinci düeti “I Feel It Coming”i de söylemeden geçersem ayıp olur.

Her güzel hikayenin bir sonu da oluyor ne yazık ki… Daft Punk; 2016’da çeşitli mikslerini, 2017’deyse son olarak Slam’la birlikte Soma25 albümüne katkı niteliğindeki pek bilinmeyen “Drive” şarkısını yayınladı. Bundan sonraki 4 senede herhangi bir kaydı bulunmayan Daft Punk, 22 Şubat 2021 tarihinde, YouTube kanalında Daft Punk’s Electroma ‘dan bir sahne içeren “Epilogue” adlı anlamlı bir video yayınladı. Videoda ikili, biri uzaklaşıp kendini yok etmeden önce çölde, “Touch” şarkısı eşliğinde birbirlerine veda ediyor. Videonun yayınlanmasının ardından Fransız medya takip aracı Visibrain, 22 Şubat günü öğleden sonra grupla ilgili her saniyede 27 tweet atıldığını paylaştı: Bu orana bakılırsa Daft Punk’ın elvedası, dünyanın dört bir tarafındaki hayranlarını derinden üzmüş. Gözyaşlarım çağlamasa bile ikilinin ayrılmasına ben de üzüldüm. Müthiş bir müzik kutusundan mahrum kalacağız, başka ne diyebilirim ki?

Dünyaya sunduğun eserlerin hiç eskimemesini dilerim, güle güle Daft Punk…

KAYNAKLAR:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56163601

https://www.ntv.com.tr/sanat/daft-punk-ikilisi-28-yillik-birlikteliklerini- sonlardirdi,0DMsRQX8WU6Rppwuptd40g

https://tr.wikipedia.org/wiki/Daft_Punk

https://en.wikipedia.org/wiki/Darlin'_(French_band)

https://tr.wikipedia.org/wiki/Homework_(Daft_Punk_alb%C3%BCm%C3%BC)#:~:text=Homework%2C%20Daft%2
0Punk'%C4%B1n%201997,y%C4%B1llar%C4%B1n%20hitleri%20aras%C4%B1nda%20yer%20alm%C4%B1%
C5%9Ft%C4%B1r%20.

https://en.wikipedia.org/wiki/Interstella_5555:_The_5tory_of_the_5ecret_5tar_5ystem

https://tr.wikipedia.org/wiki/Human_After_All

https://en.wikipedia.org/wiki/Alive_2007

https://tr.wikipedia.org/wiki/Random_Access_Memories

https://www.milliyet.com.tr/elektronik-muzigi-yeri-geldiginde-bir-silah-gibi-kullanan-5-grup-ve-sarkilari-molatik-
10074/